Vezelhennep

Wat is hennep?

 

De plant hennep, ook wel cannabis genoemd, behoort tot de meest ontwikkelde plantenfamilies op aarde. Hennep behoort tot de plantenfamilie Cannabaceae, waartoe ook hop behoort. Net als hop is het een tweehuizige plant, d.w.z. dat hij mannelijke of vrouwelijke voortplantingsorganen heeft. Natuurlijk zijn er ook biseksuele planten, de zogenaamde hermafrodieten. De wortels van deze eenjarige plant kunnen tot 2 meter diep in de grond reiken. Hij maakt efficiënter gebruik van de zon dan welke andere plantensoort ook en kan in de korte groeiperiode van één jaar een hoogte bereiken van 1,5 meter tot 7 meter.

Vezelhennep of hennep voor nutsdoeleinden draagt de Latijnse naam Cannabis sativa: deze hennepsoort heeft een groeiperiode van een jaar en kan tot 7 meter hoog worden. Cannabis sativa heeft een uitgesproken vezelvorming, maar slechts een kleine hoeveelheid hars. De naam "sativa" betekent "nuttig", d.w.z. "nuttige hennep".

Wat u moet weten over hennep

Hennep (Cannabis sativa) is nuttiger dan bijna elke andere plant. Hennep levert kleding en voedsel, olie en energie, papier en bouwmaterialen. De hennepplant heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig en levert toch driemaal zoveel vezels op als een katoenveld, viermaal zoveel papier als een bos.

Hennep is gemakkelijk te telen in ons klimaat en is hier al eeuwenlang inheems. De plant wordt in 100 dagen tot vier meter hoog en verbetert daarbij de bodem. Het is ideaal voor vruchtwisseling en vereist geen monoculturen.

Hennep biedt de duurzaamste natuurlijke vezels van allemaal. Ze zijn drie keer zo scheurvast als katoen. Omdat noch bij de teelt, noch bij de oogst en de verwerking schadelijke chemicaliën worden gebruikt, is henneptextiel niet giftig voor de huid.

Met minder chemicaliën en energie kan hennep tot beter papier worden verwerkt dan hout. Door de speciale vezelkwaliteit kan henneppapier meer dan twee keer zo vaak worden gerecycled als houtpapier.

Naast vezels voor textiel, bouwmaterialen en papier levert hennep ook een waardevolle olie. Het hennepzaad waaruit het wordt geperst, is in vele delen van de wereld altijd een basisvoedsel geweest voor mens en dier. Ze bevatten meer dan 20% eiwitten en essentiële vetzuren.

Van alle oliën die voor voedingsdoeleinden worden gebruikt, biedt Hennep de optimale combinatie van onverzadigde vetzuren. De inhoud van therapeutisch
Het gehalte aan therapeutisch waardevol gamma-linoleenzuur (tegen neurodermitis en andere huidziekten) geeft hennepolie een unieke werking als spijsolie of voor cosmetica.

Eeuwenlang was hennep wereldwijd een van de belangrijkste grondstoffen van de mensheid en leverde het de beste en goedkoopste producten. Er is geen plant die zonlicht sneller en heilzamer omzet.